Behöver Du/Ni en takläggning?

6 tecken på att du behöver renovera taket

Byta ut enstaka pannan som är trasig? Eller renovera taket från grunden?

Om du upptäcker några lösa eller skadade takpannor, kan du kanske ”bara byta ut dem” – tänker du. Men det stannar inte vid takpannorna, nämligen. Takpannorna kan man tro är det som skyddar och håller taket tätt, men det är faktiskt ett bra underarbete och en korrekt monterad takpapp som är det viktigaste och det som håller helt tätt. Att lappa och laga kan göra att problem kvarstår och läckage kan då uppstå. Nyckeln är en vanlig takinspektion så att du vet vad som händer där uppe. Ring oss på 070 721 18 54 eller fyll i formuläret här på hemsidan för att boka in en gratis genomgång och översyn av ditt tak.

01.
Vindläckage

Kontrollera din vind efter hårt väder. En läcka kan ske av många olika anledningar t.ex när takpannor är skadade eller att det saknas t.ex. nocktätning eller underlagspappen på taket är utdaterad. Takpappen är en viktig skyddande barriär mellan dina takpannor och råsponten, har den försämrats eller inte är korrekt monterad kan det uppstå läckage = stora skador. Har du läckage på vinden är det akut och verkligen dags för en takomläggning /takrenovering.

02.
Flagnad eller sprucken färg

Dålig ventilation på vinden och under taket kan leda till att fukt fastnar i ditt hus, vilket kan orsaka att yttre färg vid takfoten eller runt huset flagnar och spricker. Kan också uppstå efter många års slitage i vårat nordiska klimat och då är det dags att ringa oss för en kostnadsfri genomgång av taket.

03.
Fläckar på innertak och väggar

Läckage från utsidan av huset eller fukt som fångats upp inuti taket kan orsaka fläckar och eventuellt mögel på vind och / eller innertak och väggar. Detta kan vara skadligt och kan leda till mer jobb = Massa onödiga extra kostnader.

04.
Förfallen och sliten takpapp

En annan orsak som ofta uppstår i vårat nordiska klimat är sönderfallen takpapp – på både papptak och tegeltak - vilket är det lager av takmaterial som utgör grunden för ditt tak. Om du märker en spricka i pappen, trasiga rännor, hängande rännor eller flagnande fläckar av olika slag på pappen kan din papp vara skadad eller rent av utdaterad.

05.
Skadat papptak

När pappen når slutet av sin livslängd kan du märka att det lossnar på vissa ställen eller att den blir sprucken eller böjd, vilket kan betyda att det är dags för ett nytt papptak. Det kan även bli mörka fläckar eller märka ränder som kan uppstå av hårt väder. Har det bildats bubblor på papptaket är detta ett dåligt tecken och att det kan samlas luft, fukt och vatten där vilket inte är bra.

06.
Mossa och alger

Det kan se ut som smuts, men mörka fläckar på taket kan vara mossa eller blågröna alger. Detta kan kräva ett nytt tak eller rättare sagt en takomläggning. Det är tecken på att taket stått orört i många år och behöver då en taköversyn. Kom ihåg att om det blir läckage så kostar det ofta mer. Mer jobb = mer onödiga kostnader. Ring oss idag för en kostnadsfri genomgång av ditt tak.

Vi sätter din villa i fokus

Ring oss Scroll to Top